سال انتشار: ۱۳۸۸

محل انتشار: همایش ملی علوم آب، خاک، گیاه و مکانیزاسیون کشاورزی

تعداد صفحات: ۸

نویسنده(ها):

رضا نوروزی – دانشجوی کارشناسی ارشد شناسایی و مبارزه با علف های هرز دانشگاه آزاد اسل
قدرت الله فتحی – استاد و استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر
شاپور لرزاده – استاد و استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر

چکیده:

آللوپاتی به اثرات مستقیم و غیرمستقیم مواد آللوکمیکال آزا د شده به محیط توسط یک گونه گیاهی بر روی گونه گیاهی مجاور گفته می شود، که این اثرات می توانند مفید یا مضر باشند. علف های هرز از عوامل عمده کاهش ارزش کمی و کیفی محصولات کشاورزی هستند. تداخل علف هرز قیاق مهمترین فاکتوری است که عملکرد ذرت را کاهش می دهد. دراین راستا به منظور بررسی اثرات آللوپاتی قیاق بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه ذرت، آزمایشی در قالب طرح کاملا" تصادفی در چهار تکرار در سال ۱۳۸۷ در شرایط آزمایشی در دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر انجام شد. تیمارهای مورد بررسی راعصاره های تهیه شده از اندا م های مختلف هوائی، زیرزمینی و مخلوط اندام هوائی و زیر زمینی قیاق با غلظت های مختلف ۲۵،۵۰ و ۷۵ درصد و شاهد آب مقطر تشکیل می دادند. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش غلظت عصاره آبی صفات اندازه گیری شده در این آزمایش نسبت به شاهد کاهش یافت. بیشترین بازدارندگی در غلظت ۷۵ درصد عصاره ها و مخلوط اندام هوایی وزیر زمینی مشاهده شد. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که عصاره مخلوط اندام هوایی و زیر زمینی قیاق در غلظت ۷۵ درصد باعث کاهش درصد جوانه زنی ذرت به میزان ۸۹/۱۸ درصد، طول ریشه چه به میزان ۹۸/۲۳ درصد، طول ساقه چه به میزان ۹۳/۱۱ درصد، وزن خشک ریشه چه به میزان ۹۹/۰۵ درصد و وزن خشک ساقه چه به میزان ۹۵/۲۵ درصد، نسبت به شاهد شده است. بر اساس نتایج این تحقیق می توان گفت علف هرز قیاق از طریق تولید مواد شیمیایی برخوردار از خاصیت آللوپاتیک می تواند جوانه زنی و رشد ذرت را مختل نموده و منجر به کاهش سبز مزرعه و رشد نامطلوب شود.