سال انتشار: ۱۳۸۹

محل انتشار: اولین همایش ملی بهداشت خانواده و اصلاح شیوه زندگی

تعداد صفحات: ۶

نویسنده(ها):

رویا ذکاوتی – عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز
بهناز پیروز – کارشناس ارشد آزمایشگاه کنترل مواد غذایی و داروئی وزارت بهداشت و درمان

چکیده:

آفلاتوکسین ها سمومی هستند که توسط تعدادی از قارچها که بر روی خوراک دام و مواد غذایی رشد می کنند تولید شده ومی توانند آفلاتوکسیکوزیس را در حیوانات اهلی و انسان ایجاد کنند عوامل محیطی مختلفی بر روی تولید آفلاتوکسین دخالت دارند شدت آلودگی بستگی به موقعیت جغرافیایی ،شیوه کشاورزی ،حساسیت محصولات کشاورزی قبل از درو و پروسه تهیه مواد غذایی و وضعیت انبار محصولات دارد.این سموم در شیر،پنیر ،بادام زمینی،تخم پنبه،ذرت ،چاشنی ها ،انجیر،انواع مختلف خوراکهای انسانی و دامی یافت شده و قابل اندازه گیری است .گاهی تخم مرغ و محصولات گوشتی به علت استفاده از خوراک آلوده ،آلودگی به آفلاتوکسین را نشان می دهند در پی مصرف افلاتوکسینB1توسط دامهای شیری ،آفلاتوکسینm1 از راه شیر و لبنیات به انسان منتقل می شوند و به دلیل اثرات سرطان کبد،فعالیت سرکوب ایمنی و کاهش رشد،بطور باالقوه برای سلامتی انسان مخاطره انگیز است و چون شیر برای کودکان بالای سه سال غذای اصلی است ظاهرا آن ها نسبت به عوارض آفلاتوکسین حساس تر می باشند .آفلاتوکسین ها از مسائل مهم بهداشت عمومی به شمار میروند،لذا لازم است تدابیر خاص جهت حفاظت جیره غذای دامی از کپکهای آفلاتوکسیژن و کیفیت شیر و همچنین غلات به عمل آید .به منظور حذف نمودن آلودگی از غذاها و منابع غذایی آلوده به آفلاتوکسین از راههای گوناگون مثل روشهای شیمیایی ،بیولوژیکی استفاده می شود