سال انتشار: ۱۳۹۰

محل انتشار: همایش منطقه ای شیلات و آبزیان

تعداد صفحات: ۳۳

نویسنده(ها):

محمد دلپذیر – دانشجوی کارشناسی مهندسی منابع طبیعی- شیلات دانشگاه آزاد اسلامی واحد ب
عبدالعزیز نیانی – عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر
فرشاد قنبری – باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر
سعید مغدانی – باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر

چکیده:

مطالب این مقاله مجموعه ای از اطلاعات در زمینه خانواده دلفین ها می باشد و در بر گیرنده کلیاتی پیرامون رده بندی فیزیولوژی ،بیولوژی، رفتارهای آنها و معرفی بعضی گونه های این خانواده و بخصوص کونه هایی که در خلیج فارس یافت می شوند و افسانه ها و اسطوره های مربوط به دلفین ها ارائه گردیده است دلفینها دنیای شگفت انگیزی دارند.آنها موجوداتی باهوش، مهربان، دوست داشتنی وهمانند بچه ها عاشق بازی هستند،چنانکه عده ای از پژوهشگران معتقدندروانشناسی دلفینها شبیه روانشناسی کودکان است.همچنین دلفینها برخلاف بسیاری از جانوران دیگر نه تنها ازانسانها گریزان نیستند بلکه در ایجاد ارتباط مشتاق و پیش قدم هستند.محققان معتقدند که قسمت اعظم مغز دلفینها برای برقراری ارتباط مورد استفاده قرار می گیرد. دولفین ها از پستانداران دریایی کوچک شکارگر بوده که در دریای عمان و خلیج فارس مشاهده می شونداین جانوران دارای شش بوده و نیازمند آن هستند که برای تنفس به سطح آب رفته و با استفاده از سوراخ تنفسی پشت گردن خود هوا را به درون ریه خود هدایت کنند. دولفین ها مثل خفاش ها دارای رادار زیستی بوده و با ایجاد صداهایی سعی به تشخیص اطراف خود می نمایند. آنها با ایجاد اصوات متفاوت منظور های مختلفی را مد نظر دارند که شامل شناسایی مسیر حرکت و موانع احتمالی سر راه، تغذیه از ماهیان و تشخیص محل مخفی شدن آنها، برقراری ارتباط با اعضاء دیگر گله و نیز جفت یابی می باشد. خانواده دلفینها با ۱۷ جنس و ۳۵ گونه بزرگترین خانواده ی زیر راسته نهنگهای دندان دار محسوب میشود.اعضااین خانواده در تمام آبهای آزاد جهان و همچنین دربعضی از رودخانه های در امتداد آب شیرین انتشار دارند.این خانواده از دوره ی آئوسن ظاهر شده اند.پوست بدن دلفین ها معمولا صاف و برهنه است.ممکن است در سروتنه ی تعدادی از آنها مو وجود داشته باشد.از گوشهای خارجی فقط سوراخ کوچکی نمایان است و سوراخ بینی که یک یا دو عدد می باشد در بالا وعقب سر قرار گرفته اند تا عمل تنفس در سطح آب را سهولت بخشند،این سوراخ ها به وسیله ی پرده ای خودبه خود بسته می شوند. تعداد دندانها زیاد ودر بعضی گونه ها به ۲۶۰ عدد میرسد و عمدتا از ماهی ها وسرپایان وحتی دلفینهای کوچکتر تغذیه میکنندطول آنها از۲/۱ الی ۹/۳ متر و وزنشان از ۲۳ تا ۱۳۶ کیلوگرم متفاوت گزارش شده است. (((سال ۲۰۰۷ از سوی سازمان ملل متحد به عنوان سال دلفین نامگذاری شده